Sestava svečanega in poročnega pogrinjka
Uporaba svečanega pogrinjka
Število kosov pribora je lahko največ štiri na levi in štiri na desni. Splošno pravilo jedilnega pribora je, da začnete na zunanji strani vašega pogrinjka in se pomikate proti vašemu podkrožniku krožniku – 4 (ali krožniku za glavno jed). Pribor za predjed je načeloma manjši od pribora za glavno jed.
Pribor za sladico je lahko na zgornji strani pogrinjka, tako da je žlička obrnjena na levo, vilice pa desno, žlička je nad vilicami (2).
Pravilno so kozarci so postavljeni v skupini na zgornjem desnem robu pogrinjka. Na prvem mestu je kozarec za vodo, desno in malce više od njega kozarec za belo in nato kozarec za rdeče vino. Vrstni red uporabe kozarcev je od znotraj navzven, nasprotno od vrstnega reda pribora. Seveda so lahko kozarci postavljen tudi drugače (zaradi prostorske stiske).
Sestava svečanega (poročnega) pogrinjka
- krožnik za maslo in kruh z nožem za maslo (ali krožnik za sadje) - odvisno od menija
- žlička za kavo, čaj ter vilica za torto
- prtiček (servieta)
- podkrožnik
- vilica za ostrigo (to je edina vilica na desni strani)
- žlica za juho
- nož za ribjo predjed
- nož za glavno jed
- vilica za predjed
- vilica za glavno jed
- kozarec za vodo
- kozarec za belo vino
- kozarec za rdeče vino
- kozarec za penino
Če kozarci ne bodo v tem vrstnem redu, pa si zapomnite tole.
- Kozarec za vodo: trebušast kozarec s pecljem ali kozarec brez peclja
- Kozarec za belo vino: malo manjši kozarec s ožjim trebušastim delom kozarca
- Kozarec za rdeče vino: precej trebušasti kozarec
Načelo štiri velja tudi pri kozarcih. Temu trikotniku kozarcev bi lahko dodali samo še kozarec za penino.
Uživajta v načrtovanju.
xoxo, vajina organizatorka porok Petra Starbek
💕 Načrtujeta poroko in potrebujeta strokovno pomoč? Vedno sem vama na voljo za vsa vprašanja in pomisleke v povezavi s poroko. Vedno!