Nahajamo se v zelo negotovem času. V času, ko se soočate z odpovedjo ali preložitvijo poroke zaradi koronavirusa COVID19. V svoji več kot desetletni karieri sem videla že veliko stvari, ampak kaj takega kot se dogaja sedaj pa še ne. Organizatorji smo pripravljeni na vse morebitne nevšečnosti, vendar si tega nihče ni mogel predstavljati.

"Vaša glavna stvar v tem trenutku je, da ostanete zdravi, poskrbite za varnost vas in vaših svatov ter razmišljajte o odlašanju. "

Ker se pandemija COVID19 še naprej širi po vsem svetu, se boste morda morali odločili za preložitev poroke zaradi koronavirusa. Če boste morali preložiti poroko sem tukaj za vas.

Največkrat postavljena vprašanja s strani parov.

Ali odpovemo ali preloživa poroko?

Organizacijo vaše poroko je spremenil koronavirus. Ugotovili ste, da boste morali preložiti vašo poroko. Preden začnete klicati ali pošiljati e-pošto svojim gostom, je pomembno, da se odločite, ali boste odložili poroko ali jo odpovedali v celoti. Vodnik, kako preložiti poroko si lahko ogledate tu.

Nekateri od vas razmišljate o popolni odpovedi poroke, vendar vas močno spodbujam, da ponovno razmislite in prestavite. Tu je moj največji razlog:

To je vaš poročni dan! Dan za praznovanje ljubezni s prijatelji in družino! To je dan, na katerega ste čakali celo življenje.

Pomislite, kako se boste počutili čez 2 ali 5 let od zdaj. Vam bo žal, da niste proslavili z najbližjimi in najdražjimi? Če je odgovor pritrdilen, preložite poroko, namesto da bi jo preklicali.

Ali so ponudniki prilagodljivi, če želiva prestaviti poroko?

Priznati moram, da so vsi poročni ponudniki zelo (ampak resnično zelo) razumni in prilagodljivi v trenutni situaciji. Vsi se zavzemamo, da pridemo parom kar se da naproti. Nekateri ponudniki prestavijo vaš datum tudi na naslednje leto brez dodatnih plačil in sitnosti.

Kaj se zgodi, če kateri od izbranih ponudnikov ne more priti (delati) zaradi koronavirusa?

Moj nasvet je, da ponudnika vprašate, kakšen je njihov plan ob nepredvidljivih dogodkih (člen o višji sili). Vsekakor pa se ne bojte, saj se poročni ponudniki med seboj poznamo in boste sigurno dobili novega ponudnika, ki vam ga bo svetov ponudnik, ki ne more priti na vašo poroko ali pa vaš poročni organizator. 

Zgodila se je najhujša mora - poroka je odpovedana! Ali lahko pričakujeva vrailo plačanih avansov?

To je najhujši možni scenarij. Ampak če bi se to zgodilo vaš čaka prebiranje pogodb, ki ste jih podpisali s ponudniki. Vsak ponudnik ima svoje zahteve s katerimi ste se strinjali s podpisom pogodbe. Večina ponudnikov bo razumevajoča in bodo verjetno vrnili akontacijo, ampak se boste morali o tem pogovoriti z vsakim posebej. 

Ali lahko najamem poročnega organizatorja zaradi koronavirusa, da mi pomaga pri preložitvi poroke?

Prisotnost poročnega organizatorja med načrtovanjem poroke v tem času ima zelo velik psihološki pomen. Pomagali vam bomo, da preložite poroko in učinkovito uskladite datum vseh poročnih ponudnikov. Vi se boste lahko sprostili in se izognili stresu oziroma celo živčnemu zlomu, ki bi vas lahko vodil do odpovedi poroke!

V primeru, da nimate poročnega organizatorja, ker ste se odločili, da vse načrtujete sami, imate še vedno čas, da ga najamete. Poročni organizatorji smo pripravljeni vse. 

Ali naj odpovem letošnjo poroko? Kaj naj naredim z medenimi tedni zaradi korona virusa?

Odvisno. Moj nasvet je, da planirajte poroko letos jeseni oziroma pozimi, prestavite medene tedne. Pri odločanju, kako nadaljevati z načrtovanjem medenih tednov, upoštevajte enaka opozorila. Stvari se lahko spremenijo vsak dan, zato bodite pozorni vedno pravilno obveščeni.

Imava lahko elopement poroko v drugi državi?

Če se velik del vaših svatov ne more udeležiti vaše poroke potem lahko razmislite o elopement poroki v Sloveniji ali celo kje drugje. Pred dokončno odločitvijo preverite:

  • Ali so poroke dovoljene?
  • Bo matičar prišel na izbrano mesto?
  • Koliko ljudi je lahko hkrati v sobi oziroma na poroki?

Kaj naj napiševa na najino spletno stran?

Verjetno tukaj govorimo o tujih svatih in boste morali napisati v angleščini. Tukaj je moj predlog: 

“In light of COVID-19/Coronavirus, please continue checking this wedding website regularly for updates to our schedule of events. We sincerely hope to have our wedding as planned with our family and friends. At this time, we are cautiously optimistic and planning to proceed as scheduled on ____________. With that said, we will keep you updated on our plans should we need to consider postponement to a later date.”

Nanjo napišite tudi nekaj glede varnosti svatov.

“We kindly request that if you have recently traveled to high-risk areas, knowingly have been exposed to the virus within 21 days of the wedding, or are experiencing symptoms that you refrain from attending the celebration and attend from afar. For our guests who are 60+ years old and those with underlying health conditions/weakened immune systems, we ask that you take extra precaution and carefully consider attendance.”

Kje lahko dobiva več informacij o stanju korona virusa v Sloveniji?

Stanje s korona virusom (COVID-19) se dnevno spreminja. Svetujem vam, da spremljate te strani:

Najpomembnejše je, da ostanite pozitivni!

Skupaj bomo prehodili skozi obdobje korona virusa.

Ne pozabite, še vedno boste imeli sanjsko poroko!

Z ljubeznijo, 

vaša Petra

načrtovati porokokoronaviruspreložiti poroko

Objavila Petra Starbek

Poročna svetovalka Petra Starbek je izkušena organizatorka porok, ki je svoje življenje, poleg možu in sinovoma, posvetila porokam. Pri svojem delu je zelo natančna, odločna ter veliko časa posveti dovršenosti dogodka in detajlom. Nenehno se izobražuje, obiskuje poročne dogodke, v Sloveniji in tujini ter odkriva nove stvari, ki jih lahko ponudi na slovenskem poročnem trgu. Poročni seminar je že en dogodek, ki je zrasel v njeni glavi. Sedaj pa lahko prebirate še njena razmišljanja o vsem kar se tiče porok.

Deli z ostalimi

Pusti komentar

Spoštovani bralci in pisci komentarjev. Veseli smo vaših odzivov in mnenj.

Vendar pa anonimnost piscev omogoča tudi sovražni govor, žalitve in natolcevanja. Tega ne želimo omogočati, zato bo vsak komentar pred objavo pregledan in potrjen s strani moderatorja.

Prosimo vas, da se pri komentarjih držite teme, o kateri piše avtor v prispevku, in da niste žaljivi. Hvala za razumevanje.


Scroll to Top