Članek je nadaljevanje članka z naslovom »10 korakov pri začetku organiziranja poroke«, ki je zgolj nakazal, kako se lotiti organizacije poroke. Sedaj pa se bom vsak teden še bolj poglobila v pomembne teme – tokrat je na vrsti tema o seznamu svatov. (glej članek o 10 korakov pri organiziranja poroke 1. del. 2. del).

Najin poročni datum

Foto: vir Etsy - BannerCheer

KAKO IZBRATI PRAVI POROČNI DATUM?

Večina parov takoj ve, na kateri datum se bo zgodila poroka, saj se ta datum običajno navezuje na dogodek, ki je par na nek način zaznamoval. Če takega datuma nimata ali pa se na ta datum ne želita še poročiti, vama ponujam nekaj predlogov za to, kako najti poročni datum

 LETNI ČAS

To je prva stvar, ki jo imejta v mislih. Letni čas vama bo že zelo zožil poročne sobote. Nekateri pari sanjajo o jeseni in močnih oranžnih barvah, drugi so za poletje in modre odtenke, tretji za prelepo pomlad, ko se vse prebuja, ne nazadnje pa so tu nekateri, ki obožujejo zimo in jim je najljubši božični čas. Osebno obožujem poletje, saj ponuja največ možnosti za poroko na prostem, poročna obleka pa je lahko lahkotna in brez naramnic.

VREME

Vreme je naslednja stvar, ki se navezuje na določitev datuma poroke. Na vreme seveda ne moremo vplivati, lahko pa npr. vzamemo v obzir, da je mesec april muhast in da nikoli ne moremo vedeti, kakšno vreme nam bo prinesel. Ta podatek je seveda zelo pomemben, če se želita poročiti zunaj. Če se bosta poročila notri, pa kljub temu ne pozabita na vreme, saj se bosta zagotovo šla fotografirat v park ali na grad, zato si na ta dan najbrž ne želita dežja. Tudi vročina je včasih lahko stresna, saj moramo imeti v tem primeru vedno na zalogi senčnike in vodo. Pa še torta se lahko stopi, če jo bosta sama prevažala. 

Svetujem vama, da na izbrani lokaciji povprašata, kakšno je bilo vreme v lanski sezoni in kateri datum izbrati.

STIL - TEMA POROKE 

Tudi poročna tema vpliva na določitev datuma. Si želita sproščeno, rustikalno in neformalno poroko? Sta navdušena nad formalnimi, modernimi in elegantnimi porokami? Določita slog in ugotovita, kdaj bi ta slog najbolj ustrezal. Sproščena poroka vaju bo npr. kaj hitro spomnila na poroko na prostem, ki se lahko izvede v poletnem času, ko je tudi ponoči dovolj toplo. Moderno in elegantno poroko si lažje predstavljamo v muzejih ali dvoranah, torej v zaprtih prostorih, in jo lahko izvedemo kadarkoli v letu.

POROČNA LOKACIJA IN RAZPOLOŽLJIVOST

Čas je, da določita datum, z njim odhitita k želenemu ponudniku in tam preverita razpoložljivost. Zavedati se morata, da noben datum ni fiksno zaseden, dokler ne plačata akontacije in podpišeta pogodbe. Na to bodita pozorna, saj se ne moreta zanašati zgolj na ustni dogovor. Morda lahko razmislita tudi o izbiri kakega drugega dneva za poroko (ne le o soboti), kot sta npr. sreda ali petek. To je pomemben podatek za poročnega ponudnika, saj se lahko zgodi, da vama bo zaradi poroke med tednom dal cenejšo ponudbo

Pomembno je, da poleg poročne lokacije na začetku rezervirata vse ponudnike, v katere sta se zaljubila (poročni fotograf, glasbeniki oziroma ponudniki, ki imajo hitro zasedene termine). 

Kartice z najinim datumom poroke

Foto: vir Etsy - ClassicBanners

PRAZNIKI, ŠPORTNI DOGODKI, DRUŽINSKI DOGODKI, SLUŽBA 

To je le nekaj elementov, na katere bodita pozorna pri izbiri poročnega datuma. Če so družinski člani npr. navdušeni nad nogometom in bo na vajin dan zelo pomembna tekma, bodo najbrž hoteli gledati tekmo (iz izkušenj lahko povem, da se v takih primerih dekleta običajno zabavajo sama). Če bosta izbrala ravno tak dan, vama priporočam, da iz tega naredita zanimivo animacijo in s sabo pripeljeta še televizor

Če kdo od vaju opravlja službo, kjer se veliko potuje, naj povpraša šefa, ali za prihodnost načrtuje kakšno poslovno pot, da potem kasneje ta pot ne bi slučajno sovpadala z vajinim datumom. 

Če ima kdo od vaju službo, ki zahteva celega človeka in bi posvečanju poroki dopuščala zgolj tri ure na dan, vama predlagam, da si datum izbereta čim kasneje ali pa si omislita organizatorja, ki bo za vaju postoril določene stvari.  

ČAS NAČRTOVANJA

Koliko časa bosta načrtovala poroko, je odvisno od vaju. Svetujem vama, da naj organiziranje poročnega dneva traja vsaj devet mesecev. Seveda lahko traja tudi manj časa, a se zavedajta, da bosta morala v tem primeru sklepati precej večje kompromise, kot bi jih, če bi se organizacije lotila prej. Osebno sem poroko načrtovala malce dlje od enega leta in povem vama, da je ta čas res hitro minil.

Uživajte v načrtovanju,

vajina Petra 

koraki pri organiziranjuporokaporočna oblekaporočni ponudniki

Objavila Petra Starbek

Poročna svetovalka Petra Starbek je izkušena organizatorka porok, ki je svoje življenje, poleg možu in sinovoma, posvetila porokam. Pri svojem delu je zelo natančna, odločna ter veliko časa posveti dovršenosti dogodka in detajlom. Nenehno se izobražuje, obiskuje poročne dogodke, v Sloveniji in tujini ter odkriva nove stvari, ki jih lahko ponudi na slovenskem poročnem trgu. Poročni seminar je že en dogodek, ki je zrasel v njeni glavi. Sedaj pa lahko prebirate še njena razmišljanja o vsem kar se tiče porok.

Deli z ostalimi

Pusti komentar

Spoštovani bralci in pisci komentarjev. Veseli smo vaših odzivov in mnenj.

Vendar pa anonimnost piscev omogoča tudi sovražni govor, žalitve in natolcevanja. Tega ne želimo omogočati, zato bo vsak komentar pred objavo pregledan in potrjen s strani moderatorja.

Prosimo vas, da se pri komentarjih držite teme, o kateri piše avtor v prispevku, in da niste žaljivi. Hvala za razumevanje.


Scroll to Top