Članek je nadaljevanje članka z naslovom »10 korakov pri začetku organiziranja poroke«, ki je zgolj nakazal, kako se lotiti organizacije poroke. Sedaj pa se bom vsak teden še bolj poglobila v pomembne teme – tokrat je na vrsti tema o seznamu svatov. (glej članek o 10 korakov pri organiziranja poroke 1. del. 2. del).

Seznam svatov je pomemben seznam, ki ga bosta potrebovala pri dogovarjanju s poročnimi ponudniki, kot so gostinci, fotografi, cvetličarji in slaščičarji. Pri pogovoru z gostiščem se bosta odločala o ceni menija – ali bo meni vključeval več hodov, ali bo v to ceno všteta tudi pijača itd. Če bosta imela catering, je število svatov pomembno vedeti tudi zaradi izposoje miz, stolov itd. Morda bosta tu pripravljena plačati kak € več in bosta vabila ali celo dekoracijo izdelala sama. 

KAKO TOREJ ZAČETI PISATI SEZNAM SVATOV?

Sledi nekaj nasvetov, za katere upam, da vama bodo v pomoč.

1. Osnutek seznama svatov – maksimalno možno število svatov

Predlagam vama, da na začetku napišeta seznam svatov, na katerem bodo vajini družini, prijatelji, sodelavci in celo daljni sorodniki. Tako bosta dobila hiter vpogled v to, kolikšen bo znesek vajine poroke, vedela pa bosta tudi, kakšno lokacijo iskati. Čeprav sta sestavila svoj maksi seznam svatov, se morata odločiti za želeno število svatov. Če imata na seznamu 100 svatov, želita pa si jih zgolj 70, je čas za naslednji seznam.

Skrčite seznam svatov

Foto: vir Boston.com

2. Seznam A in seznam B

SEZNAM A je seznam svatov, ki morajo biti na vajini poroki. Na tem seznamu so vajini ožji družini in prijatelji, s katerimi se družita. To so ljudje, ki so vama najbližji in si poroke brez njih ne znata predstavljati. Če je število ljudi na tem seznamu že skoraj doseglo vajino želeno število svatov, se lahko vprašata, ali si na poroki želita še koga. Dvom glede tega se največkrat poraja pri sorodnikih, ki jih vidimo enkrat na leto ali pa še to ne. Seveda pa se bomo v nadaljevanju dotaknili tudi teme »otroci na poroki«.

SEZNAM B je nekakšen seznam za rezervo, če vama nekdo s seznama A 14 dni pred poroko slučajno odpove prisotnost. Meni zanj je namreč že plačan, zato je vseeno, če njegovo mesto zapolni nekdo drug. Najbrž vama bo najprej malce nerodno, ker nekoga vabita tako pozno, a ne pozabita, da se bo zaradi vabila na poroko vsak svat počutil počaščenega, pa naj bo to le 14 dni pred poročnim dnevom. 

Skupinska fotografija svatov na poroki

Foto: Janez Kotar Photography

Svatje med civilno poroko

Foto: Aperturia - poročna poezija

3. Predolg seznam in določitev, koga ne povabiti 

Najlažje je določiti nekoga, ki bo ta »izbris« naredil namesto vaju, a žal ni tako. Vajin seznam mora biti sestavljen po prioritetah, zato ne bosta začela brisati zgoraj, ampak spodaj.

DRUŽINA

Poznata vse družinske člane. Tu govorimo o družinskih članih, ki jih ne vidita pogosto ali pa jih vidita zgolj med prazniki. Pogovorita se o tem, do katerega kolena bosta šla oziroma ali bo vajin izbor obsegal le ljudi, ki jih oba poznata. Ni potrebno, da povabita celotno sorodstvo – in ga tudi nista dolžna, če ga sploh ne poznata. 

PRIJATELJI

Najverjetneje bodo vajini tesni prijatelji zelo visoko na seznamu. Zakaj pa ne, saj se z njimi redno vidita in tudi dobro počutita. Osebno sem mnenja – in tako so pokazale tudi izkušnje – da so poroke, na katerih je več prijateljev, boljše od tistih, na katerih so zgolj sorodniki. 

Poroka s prijatelji je zagotovljena zabava

Foto: Aperturia - poročna poezija

Malo nižje na seznamu se bodo znašli prijatelji iz mladosti in tisti, s katerimi se ne srečujeta redno. Tukaj se morata samo vprašati, ali je pomembno, da ti vedo, da se bosta poročila oziroma ali so tudi oni vaju povabili na poroko. 

SODELAVCI

Določitev, kdo od sodelavcev bo povabljen na poroko, je včasih težja od določitve svatov iz družine. To je seveda odvisno od položaja v službi in tega, kako blizu sta si s sodelavci. Z nekaterimi namreč samo delamo, z drugimi pa smo že kar v prijateljskem odnosu. Če delata v majhni pisarni, je primerno, da povabita vse. Če delata v velikem podjetju, pa ni nujno, da sploh koga povabita.

Seznam svatov je kompleksna naloga in morata se zavedati, da si je zanj potrebno vzeti veliko časa, saj ga sigurno ne bosta sestavila v eni uri. Predlagam vama, da najprej vsak od vaju napiše svoj seznam. Ta dva seznama nato združita v enega in ga čez nekaj časa spet preglejta. Preden bosta začela s pošiljanjem vabil in z dokončnimi rezervacijami, pa si le uredita seznam, ki bo dokončen.

Uživajte v načrtovanju,

vaša Petra

koraki pri organiziranjuporokaseznam svatov

Objavila Petra Starbek

Poročna svetovalka Petra Starbek je izkušena organizatorka porok, ki je svoje življenje, poleg možu in sinovoma, posvetila porokam. Pri svojem delu je zelo natančna, odločna ter veliko časa posveti dovršenosti dogodka in detajlom. Nenehno se izobražuje, obiskuje poročne dogodke, v Sloveniji in tujini ter odkriva nove stvari, ki jih lahko ponudi na slovenskem poročnem trgu. Poročni seminar je že en dogodek, ki je zrasel v njeni glavi. Sedaj pa lahko prebirate še njena razmišljanja o vsem kar se tiče porok.

Deli z ostalimi

Pusti komentar

Spoštovani bralci in pisci komentarjev. Veseli smo vaših odzivov in mnenj.

Vendar pa anonimnost piscev omogoča tudi sovražni govor, žalitve in natolcevanja. Tega ne želimo omogočati, zato bo vsak komentar pred objavo pregledan in potrjen s strani moderatorja.

Prosimo vas, da se pri komentarjih držite teme, o kateri piše avtor v prispevku, in da niste žaljivi. Hvala za razumevanje.


Scroll to Top