OrchardCore.DisplayManagement.Zones.ZoneHolding
/porocni-blog/sodobna-nevesta-in-porocne-tradicije
Sodobna nevesta in poročne tradicije
Vsaka poroka je edinstvena in potemtakem je tudi prav, da vajin poročni dan odraža vajine želje in ne želja sorodnikov ali prijateljev. V tej objavi poglejte kako lahko nekatere poročne običaje spremenite.
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16551,theme-hudsonwp,edgt-core-1.2,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,hudson-ver-2.2, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,side_menu_slide_from_right,woocommerce_installed,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive
Poročna načrtovalka Petra Starbek piše blog o organizaciji porok in ostalih stvareh, ki spadajo k izvedbi sanjske poroke.

Sodobna nevesta in poročne tradicije

Poročne tradicije, ki jih lahko spremenite
Foto: Urška & Domen Photography

Sodobna nevesta in poročne tradicije

Vsaka poroka je edinstvena, ker sta vsak zase in kot par edinstvena. Potemtakem je tudi prav, da vajin poročni dan odraža vajine želje in ne želja sorodnikov ali prijateljev. Ste nevesta, ki bi za svoj stil poroke izbrala moderen stil in nista pristaša tradicionalnih običajev? Želite si, da vas bodoči mož vidi šele pri vstopu na obred, kar pa ni mogoče če imate šrango.

Pripravila sem vam nekaj ključnih nasvetov kako se lotiti zagat, ko se naše želje razlikujejo od pričakovanj naših najbližjih oziroma tradicij.

Bela poročna obleka

Vsi govorijo, da je bela barva simbol nedolžnosti, a to ni res. Zaradi Device Marije je barva nedolžnosti in čistosti modra. Skozi čas in mode se je modra barva spremenila v belo. Potem takem, če vam bela ni všeč naj bo vaša poročna obleka v barvi, ki vas naredi božansko. Res se lahko zgodi, da bodo svatje obračali oči, če se boste pojavili v drugačni barvi poročne obleke. A ne pozabite, da ste nevesta vi, in prav vi se morate v poročni obleki počutiti odlično in sanjsko.

Poročne prstane naj drži priča - to je že preteklost
blazinica-za-prstane.jpg | Foto: arhiv Storija weddings
Foto: arhiv Storija weddings
blazinica-za-prstane.jpg | Foto: arhiv Storija weddings
Foto: arhiv Storija weddings

Čeprav naj bi prstane imele priče, se čedalje več parov odloča za drugačno idejo. V poroko si namreč želijo vključiti svoje otroke. Nekateri za popestritev svojega poročnega dneva vključijo celo nečake in nečakinje. Ti pari si želijo poroke, na kateri bo prisotna unikatnost. Povprašajte deklico (ni nujno, da samo eno), če bi vam držala poročno obleko ali celo nosila cvetje pred vami. Fantke pa vprašajte, ali bi prinesli prstane.

Ženin vas ne sme videti pred poroko
blazinica-za-prstane.jpg | Foto: vir SMP
Foto: vir SMP

Tradicija veleva, da vas ženin ne sme videti pred poročnim obredom. A čedalje več parov se te tradicije ne drži, saj si želi, da bi fotograf ujel trenutek prvega pogleda. Ženin vas ves nestrpen čaka na dogovorjenem mestu in ko se ga vi dotaknete ter se on obrne proti vam je trenutek prvega pogleda. Povem vam, da bo njegov obraz, pogled tako neprecenljiv in čustven, da si ga boste zapomnile za vse življenje. To tradicijo prekineta tudi takrat, ko vas ženin pride iskat na dom. Po tradiciji vas bi moral prvič uzreti šele na obredu. V Sloveniji smo s šrango in ostalimi tradicijami rahlo spremenili to tradicijo.

Postavljanje mlajev, šranga
blazinica-za-prstane.jpg | Foto: vir SMP
Foto: vir SMP

Tradicija postavljanja mlajev neporočenih fantov iz vasi je na žalost zašla na čudna pota, saj se je tradicionalno postavljanje mlajev spremenilo v popivanje, fantje pa sploh ne poznajo tradicije in njenega pomena. To se še posebej vidi naslednji dan, ko se izvaja šranga. Ste vedeli, da lahko ženin nevesto kupi z lipovim listom in mu fantje ne smejo zahtevati odkupnine? Ste vedeli, da se mora šranga prekiniti, če mimo šrangarjev pride nevesta itd.? To tradicijo lahko z lahkoto obidete. Jaz sem jo.

Poročna torta
blazinica-za-prstane.jpg | Foto: vir SMP
Foto: vir SMP
mini-porocne-tortice.jpg | Foto: vir SMP
Foto: vir SMP

Zelo sem vesela, da so se slaščičarji začeli zavedati tega, da je potrebno upoštevati želje parov, in so začeli delati tudi poročne torte drugačnih oblik. Tradicionalno večnadstropno torto so zamenjali »cupcakes« ali celo kaj drugega. Bodite izvirni in poleg svoje poročne torte postrezite še z makroni in polno mizico drugih sladkarij. Saj veste, da s sladkarijami nikoli ne morete zgrešiti.

Metanje šopka in podvezica
metanje-porocnega-sopka.jpg | Foto: vir SMP
Foto: vir SMP

Nekaterim dekletom in tudi fantom je zelo težko pokazati, da še niso poročeni, zato jih je težko povabiti k udeležbi te tradicije. Meni osebno sta ti dve tradiciji zelo všeč in zanimivi, a bi ju malenkostno spremenila. Poročnega šopka ne bi metala, ampak bi ga podarila povabljenki, za katero mislim, da si poroke zelo želi, in vem, da bo njen partner za akcijo. Pri podvezici pa bi storila enako. Ta tradicija se sicer čedalje manj izvaja, ravno zaradi tega, ker nekateri glasbeniki in animatorji ne znajo na lep in eleganten način voditi jemanja podvezice z nevestine noge.

Uživajte v načrtovanju.

xoxo, vaša organizatorka porok Petra Starbek

Deli objavo
Komaj čakamo, da vas spoznamo in začnemo planirati vašo sanjsko poroko!