Dekoracija poročnega omizja

Foto: JS Oblikovanje

V soboto je v prečudovitem hotelu Radisson Blu Plaza hotelu v Ljubljani, pod vodstvom poročne organizatorke Petre Starbek, potekal že tradicionalni poročni seminar. Brezplačen dogodek je postregel s precej novega znanja in uporabnimi informacijami, ki bodo še kako prav prišle zaročenim parom. Kljub dejstvu, da je bil dogodek brez vstopnine, se je držal svojega temeljnega načela – predajamo znanje in si ne delamo reklame.

Poročna vabila

Foto: JS Oblikovanje

zelena vabila

Foto: JS Oblikovanje

poročna dekoarcija

Foto: JS Oblikovanje

ogledalo, baloni

Foto: JS Oblikovanje

Cvetlična dekoracija iz Sanjskega šopka (Metka Sporiš)

Kot se za poročni seminar spodobi, je bila dvorana lično in bogato okrašena s cvetjem in drugimi dekorativnimi vložki, ki so pričarali podobo poroke, ki predstavlja trend za leto 2017. Trendi prihajajočega leta se nagibajo k boemsko-romantičnemu vzdušju, z veliko zelenja in stilsko dekoracijo, ki daje občutek svobode in ni prav nič kičasta.

Petra Starbek, ki deluje pod imenom Storija inženiring, je kljub dolgoletnim izkušnjam, pred začetkom izražala prikupno tremo, kakršno je zaznati pri ljudeh, ki ustvarjajo s srcem, njihove stvaritve pa so kot njihovi otroci, ki jih predstavljajo svetu. V želji po sproščenem in razgibanem programu se je med govori posluževala prijetnih šal, ki so postregle z zdravim humorjem in zanimivimi zgodbami. Ena izmed takšnih je razlaga, zakaj običaj veleva, da med poročnim obredom ženin stoji na levi, nevesta pa na desni strani. Ta tradicija izvira še iz viteških časov, ko ni bilo nič neobičajnega, da so nevesto ugrabili. Tako je ženin stal na levi, da je z desnico lahko posegel po meču in zaščitil svojo drago pred ugrabitelji. Čeprav nismo vitezi, se še vedno držimo te tradicije in zdaj vsaj vemo, od kod izvirajo korenine postavitve.

obok

Foto: JS Oblikovanje

Osem predavateljev, osem tem, osem zgodb in malo morje nasvetov

Poročni seminar je bil sestavljen iz osmih poglavitnih tematik, ki so pomembne za načrtovanje vsake poroke. Vsaka izmed tematik je podrobneje predstavljena v nadaljevanju, zajete pa so bile: poročno ličenje, poročna fotografija, poročni prstani, poročna torta, poročna videografija, poročna obleka, glasba na poroki in seveda celotna organizacija poroke. Vsako izmed tematik je predstavljal ponudnik storitve, a presenetljivo, si nobeden izmed njih ni delal neposredne reklame. Verodostojnost podanih nasvetov in deljenih zgodb bo prišla prav vsem udeležencem, pa četudi ne bodo izbrali niti enega izmed ponudnikov. Nasvet, ki je bil skupen prav vsem, pa se je glasil: »Rezervirajte svoj termin čim prej in nikar se za ponudnika ne odločajte zgolj na podlagi cene«. Po izkušnjah sodeč naj bi pomanjkanje časa in pretirana skopost namreč vodili do prave polomije, namesto do sanjske poroke. Si bo že veljalo zapomniti njihov nasvet. Prav vsi so poudarili tudi pomembnost predhodnih sestankov in nas opogumili, naj se nikar ne bojimo klepeta ob kavi z več različnimi ponudniki. Samo tako lahko namreč par ugotovi, ali mu je ponudnik všeč ali ne, ali se z njima ujame ali ne. Vsi svarijo pred kombinacijami, ko si recimo s snemalcem nismo všeč – le kako ga bomo potem trpeli na svojem popolnem dnevu? Vsi smo le ljudje in nekateri si ustrezamo med seboj, drugi pa ne. V tem ni nič spornega. 


Foto: JS Oblikovanje

fotografije

Foto: JS Oblikovanje

Nakit

Foto: JS Oblikovanje

Cupcakesi

Foto: JS Oblikovanje

poročna torta

Foto: JS Oblikovanje

Glasba, penina in prigrizki za vse!

glasba-na-poroki

Foto: JS Oblikovanje

Poročni seminar pa ni bil zgolj seminar, kjer so zaročeni pari dobili ogromno koristnih informacij, saj je sledilo prijetno presenečenje. Predavanja so se prevesila v prav prijetno druženje, zabavo ob živi glasbi skupine Selecto, penini in prigrizkih, ki jih je pripravil hotel Radisson Blu Plaza hotel. Predavatelji so se razpršili med ljudi in skrbno odgovarjali na vsa zastavljena vprašanja, medtem pa je band ustvarjal kakovostno in sproščeno glasbeno vzdušje. Za prijetnejše pomenkovanje med predavatelji in gosti pa so poskrbeli tudi bogati prigrizki, slaščice in okusna penina, s katerimi si je vsakdo lahko postregel po mili volji, kajti vsega je bilo dovolj. Poročni seminar 2016 je bil, kot obljubljeno, zares prijeten in koristen večer, kateremu je bilo veselje prisostvovati

 

Podrobnejši vpogled v predstavljene tematike

Kljub dejstvu, da so nekateri koraki do popolne poroke vedno enaki, se za njimi skriva kar nekaj majhnih trikov, ki podajo velik rezultat. Predavatelji so skrbno izbrali prav te navidezne malenkosti in jih delili s poslušalci, ter tako osvetljevali celotno strukturo slavnostnega dogodka, kot je poroka. V resnici bi poroko lahko razdelili na več manjših dogodkov in elementov, ki so soodvisni in vsi enako pomembni. Težko bi rekli, da je fotografija bolj pomembna od torte ali obratno. Vse sovpada in bistvenega pomena je, da ima poroka rdečo nit.


Foto: JS Oblikovanje

 

Ličenje

Carpus make up center

Foto: JS Oblikovanje

Prva stvar, ki jo je izpostavila umetnica ličenja Jasna Oklešen iz Carpus centra, je bil brezčasni videz make-upa. Pravi, naj pomislimo na čas, ko bomo svoje fotografije kazali prihodnjim generacijam in kako se morajo počutiti neveste iz osemdesetih, ko je bil v modi make-up, osnovan na kričečih barvah in štrlečih laseh. Naj torej ne ponavljamo napake iz zgodovine. Nasvet večini nevest je, naj se držijo naravnih tenov in nežnih ličil, pod katerimi se bodo najbolje počutile, ter dobro poskrbijo za videz svoje kože. Bolj ekstravagantne neveste pa lahko izberejo močnejše make-up videze, kot je Pin-up stil iz petdesetih ali boemski ter rokerski slog. Kot nasvet nevestam je dodala, da naj bodo previdne pri umetnikih ličenja z nizkimi cenami, kajti prav gotovo uporabljajo manj kakovostna ličila, za katera bi težko trdili, da bodo obstojna tudi po nekaj solzah in več urah plesa. Le katera si želi raztopljenega make-upa?

 

Fotografija

porocni fotograf

Foto: JS Oblikovanje

Marsikdo še vedno vse fotografe meče v isti koš in meni, da bo nekdo, ki fotografira naravo, dobro fotografiral tudi poroko. Po besedah Simona Gašparoviča iz JS oblikovanja, je v resnici vse prej kot tako. Poročni fotografi se že med seboj razlikujejo po slogu fotografije, kaj šele vsi ostali fotografi. Slišani nasvet pravi, naj si najdemo fotografa, katerega žanr in način dela nam je všeč in sovpada z našim osebnim slogom. Tako bomo namreč deležni fotografij, ki nam bodo všeč. V zadnjih letih je prišlo še do ene spremembe, in sicer v številu fotografov. Zdaj zvečine fotografirata dva, kajti tako se eden lahko posveti mladoporočencema, drugi pa svatom, s čimer zajameta celotno dogajanje in ustvarita širše spomine na poroko.

 

Poročni prstani

Zlatarnica

Foto: JS Oblikovanje

Tina Sušnik Colarič iz Zlatarnice je najprej poudarila težavo večine parov – marsikdo ne pozna materialov, iz katerih so izdelani prstani in jih med seboj niti ne razlikuje. Klasika sta še vedno zlato in srebro, ki pa sta alergeni kovini in dražji v primerjavi z nekaterimi drugimi kovinami, ki se uveljavljajo na trgu. Vedno več prstanov je izdelanih iz nerjavečega jekla in titana, nekateri celo iz volframa. Alternativa je tudi les, ki pa za poroko vseeno ni najboljša izbira. Kljub spreminjajočim se trendom se zaročencema svetuje, naj sledita svojemu osebnemu slogu, kajti le tako bosta z veseljem nosila prstane še dolga leta. Vedno pogostejša izbira so tudi unikatni prstani, ki si ju par oblikuje sam in ju da izdelati.

 

Poročne torte

torta

Foto: JS Oblikovanje

Poroka brez čudovite torte je kot i brez pike! Prvi slišan nasvet Nine Nemanič iz Nina&Nana je, naj bo torta najprej okusna, šele nato pa lepa. Torto je treba preizkusiti, preden se odločimo zanjo, drugače nas na poroki morda čaka presenečenje. Videzi tort skoraj nimajo omejitev, kajti da se ustvariti prav vse. Sladkorna obleka namreč dela čudeže in ne glede na slog poroke, se da izdelati torto, ki bo soustvarjala celoto. Zadnje čase pa so bojda zopet vedno bolj priljubljene »naked« torte, okrašene zgolj s smetano in svežim cvetjem.

 

Poročna videografija

video

Foto: JS Oblikovanje

Po ogledu dveh predstavitvenih kratkih filmov, je Alena Milkovič iz Fragments Collection nazorno razložila pomen poročnih filmov in drastične spremembe, ki so nastale z razvojem moderne tehnologije. Danes ne gledamo več nekaj urnih posnetkov, saj bi nas začeli grozno dolgočasiti. Danes so poročni filmi strnjeni v filmih, dolgih med tremi minutami in eno uro, ki zajamejo bistvo, povedo zgodbo, prikažejo najlepše trenutke in ustvarjajo prave umetniške vtise, polne čustev. Poročna videografija omogoča spomine, ki bodo trajali večno.

 

Poročna obleka

modna revija

Foto: JS Oblikovanje

Poročne obleke so bile predstavljene zelo temeljito in v zasnovo je bila vpeljana tudi majhna modna revija, kjer smo si ogledali tri različne obleke. Najprej velja pravilo, da se moramo v obleki počutiti izvrstno, kajti drugače bomo ves dan trpeli. Modna oblikovalka Maja Ferme je poudarila, da obleke izdeluje le iz svile in nikoli ne uporablja poliestra, saj razume, kako pomembno je, da se nevesta v svoji koži počuti odlično. Modne smernice za leto 2017 narekujejo nežno-pudrno roza barvne tene, kroje z odprtimi hrbti, zapeljive visoke precepe, kjer do izraza pridejo lepe noge, čipke, ki dajejo videz gole kože in detajli v zlati barvi, kot je pernato naglavno okrasje. Maja bodočim nevestam svetuje, naj barvo obleke izbirajo glede na ten svoje kože ter barvo las, slog in dolžino pa glede na postavo, rdečo nit in kraj poroke. Nekaj govora je bilo tudi o moških poročnih oblekah, s tem pa je bilo poskrbljeno tudi za pozornost bodočih ženinov.

porocna-obleka

Foto: JS Oblikovanje

 

Glasba na poroki

g

Foto: JS Oblikovanje

Vilijem Pregelj iz glasbene skupine Selecto nas je najprej podučil o razliki med živo in vso ostalo glasbo, kajti velikokrat med seboj zamešamo pojme, kar vodi do nesporazumov pri iskanju glasbenikov. Razmišljanje o pomembnosti glasbe na poroki je povezal s posameznikovimi željami in pričakovanji ter vprašanjem pomembnosti vsebinskega dela poroke. Najpomembnejši nasvet, ki ga je dal je, da band, ki ga nameravate najeti, prej poslušate igrati v živo, na kakšnem koncertu. Tako se boste na lastna ušesa prepričali, kdo bo igral na vaši poroki. Dobro je tudi, če band igra več različnih žanrov, saj bo tako za vsak okus nekaj. Glasba je obenem ena izmed komponent, kjer morata mladoporočenca upoštevati tudi želje in slog svatov, ne le svojih. Zabava je namreč namenjena predvsem svatom, saj brez njih poročnega slavja sploh ne bi bilo.

 

Celotna organizacija poroke

Poročna organizatorka

Foto: JS Oblikovanje

Petra Starbek iz Storije inženiring je med posameznimi govori predavateljev predstavljala še kratke izseke, ki vodijo do celotne organizacije poroke. Vsem udeležencem je podarila tudi poročno knjižico, v kateri so zbrani vsi glavni nasveti za dobro organizacijo poroke. Rešila je tudi nekaj temeljnih vprašanj, kot so, kako napisati urnik dogajanja, katere so prednostne naloge pri organizaciji poroke (seznam svatov in določitev proračuna), kako odpreti pogovor o financah s starši, ali na poroko povabiti otroke ali ne, kolikšen je pomen poročnih tiskovin in še mnogo več. Svoja znanja je delila nesebično in jih zaokroževala z zgodbami in tradicijami, med katere spada tudi sledeča: »Nekaj starega, nekaj novega, nekaj izposojenega in nekaj modrega«. Nevesta naj bi namreč imela na sebi vse te predmete, za katerimi se skriva še dodatna simbolika – staro je njena preteklost, novo je družina, v katero se je poročila, izposojeni predmet naj bi pripadal srečno poročeni ženski, s čimer nanjo prenese svoj blagoslov, modra pa predstavlja čistost in zvestobo v zakonu.

VEČ FOTOGRAFIJ 

prijava na seminar

Foto: JS Oblikovanje

Poročna revija

Foto: JS Oblikovanje

poročni planer

Foto: JS Oblikovanje

seminar

Foto: JS Oblikovanje

dekoracija ogledala

Foto: JS Oblikovanje

poročna vabila

Foto: JS Oblikovanje


Foto: JS Oblikovanje


Foto: JS Oblikovanje


Foto: JS Oblikovanje


Foto: JS Oblikovanje


Foto: JS Oblikovanje


Foto: JS Oblikovanje


Foto: JS Oblikovanje


Foto: JS Oblikovanje


Foto: JS Oblikovanje


Foto: JS Oblikovanje

Maja ferme

Foto: JS Oblikovanje

Carpus make up center, Petra Starbek

Foto: JS Oblikovanje

seminar ps.zarocena

Foto: JS Oblikovanje

Poleg vseh predavateljev je pare razveselil tudi poročni portal Zaobljuba, ki jim je podaril brezplačen izvod njihove poročne revije

HVALA vsem predavateljem in hvala vsem parom, ki so jih prišli poslušati.

Uživajte v načrtovanju!

poročni seminarps.zarocena

Objavila Petra Starbek

Poročna svetovalka Petra Starbek je izkušena organizatorka porok, ki je svoje življenje, poleg možu in sinovoma, posvetila porokam. Pri svojem delu je zelo natančna, odločna ter veliko časa posveti dovršenosti dogodka in detajlom. Nenehno se izobražuje, obiskuje poročne dogodke, v Sloveniji in tujini ter odkriva nove stvari, ki jih lahko ponudi na slovenskem poročnem trgu. Poročni seminar je že en dogodek, ki je zrasel v njeni glavi. Sedaj pa lahko prebirate še njena razmišljanja o vsem kar se tiče porok.

Deli z ostalimi

Pusti komentar

Spoštovani bralci in pisci komentarjev. Veseli smo vaših odzivov in mnenj.

Vendar pa anonimnost piscev omogoča tudi sovražni govor, žalitve in natolcevanja. Tega ne želimo omogočati, zato bo vsak komentar pred objavo pregledan in potrjen s strani moderatorja.

Prosimo vas, da se pri komentarjih držite teme, o kateri piše avtor v prispevku, in da niste žaljivi. Hvala za razumevanje.


Scroll to Top